9 Απριλίου 2011

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ

Το τελευταίο διάστημα μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανοίξει το πρωτοφανές ζήτημα των πειθαρχικών διώξεων σε μέλη φοιτητικών συλλόγων για συνδικαλιστικές πρακτικές που έχουν κατοχυρωθεί και αναδειχθεί από το φοιτητικό κίνημα εδώ και χρόνια. Πιο συγκεκριμένα μερικές μέρες πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου-έκτρωμα για την εκπαίδευση στη βουλή παρά τις οξυμένες αντιδράσεις και αντίθετες αποφάσεις συντριπτικού ποσοστού των φοιτητικών συλλόγων αλλά και μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας (αυτός είναι ο περίφημος «διάλογος») έρχονται να προστεθούν δημοσιεύματα περί διαγραφής 2 φοιτητών, που χαρακτηρίζονται ως ‘’μπαχαλάκηδες’’ ,από το σύλλογο ηλεκτρολόγων μηχανικών για τη συνδικαλιστική τους δράση. Στην ίδια κατεύθυνση έντονη είναι η αναφορά σε επικείμενες πειθαρχικές ποινές και σε άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών (Μηχ/Μηχ, Μαθηματικό,Χημικό), κάτι που επιτελεί προβοκατόρικο ρόλο ως προς τη συνέχιση των δίκαιων κινητοποιήσεων της νεολαίας, που πλάι με τους εργαζόμενους δίνει τη μάχη απέναντι στα νέα μέτρα σε εκπαίδευση και εργασία.

Οι φοιτητές των Ηλεκτρολόγων διώκονται με τη δικαιολογία ότι παρεμπόδισαν τη συνεδρίαση της συνέλευσης του Τμήματος τους να αποφασίσει για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών, στα τέλη Ιούλη. Το ζήτημα της αλλαγής του προγράμματος σπουδών βρίσκει εδώ και 15 χρόνια τους φοιτητές αντίθετους, καθώς όλα αυτά τα χρόνια o φοιτητικός σύλλογος παλεύει να μην περάσει μια τέτοια κατεύθυνση εξειδίκευσης και απαξίωσης των πτυχίων και των σπουδών τους, αφού με το νέο πρόγραμμα κατεβαίνουν μαθήματα τομέα στον κορμό, συμπιέζονται τα περισσότερα βασικά μαθήματα, μαθήματα που θέτουν τις βάσεις για ένα μηχανικό, και συνολικά εντείνονται οι ρυθμοί σπουδών, μιας και η ύλη 2 εξαμήνων θα διδάσκεται πλέον σε 1.

Στην πραγματικότητα, το μόνο πραξικοπηματικό στο ζήτημα αυτό αποτελεί η ίδια η ημερομηνία και η διαδικασία ψήφισης της αλλαγής του προγράμματος σπουδών. Τα τμήματα μπορούσαν να διεξάγουν συνελεύσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου ενώ το τμήμα αυτό συνεδρίασε μετά τις 17 Ιουλίου αλλά, ούτως ή άλλως , η αλλαγή του προγράμματος σπουδών έπρεπε να έχει εγκριθεί μέχρι και τις 30 Απριλίου. Η δε ψηφοφορία έγινε ενδεικτικά (με ανάταση χειρός ενώ από το νόμο προβλέπεται η ονομαστική ψηφοφορία) σε ένα κλίμα όπου οι καθηγητές αποχωρούσαν ένας- ένας από την αίθουσα. Βέβαια, η ίδια η Πρυτανεία του πανεπιστημίου συνεχίζει να παρέχει κάλυψη σε αυτό το πραξικόπημα, βλέποντας ως μόνο παράνομο τους 2 φοιτητές ,που τόλμησαν να προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό.

Με βάση αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και σωματεία πανελλαδικά καταδικάζουν τις πειθαρχικές διώξεις που ασκούνται και πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών την Πέμπτη 10/3 ώστε να ανακληθούν όλες οι πειθαρχικές ποινές και διώξεις. Στη διαδικάσία αυτή, η στάση των πρυτανικών αρχών ήταν αδιάλλακτη και αμετάκλητη εξαρχής, θεωρώντας επί της ουσίας παραβατική συμπεριφορά την υπεράσπιση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών. Ταυτόχρονα, όμως, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε την πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης απέναντι σε φοιτητές. Οι πρυτανικές αρχές με δική τους ευθύνη δε δέχτηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την απόφαση και αποχώρησαν από τη διαδικασία, αφήνοντας το ζήτημα των πειθαρχικών να εκρεμμεί και τις ποινές που έχουν δοθεί να παραμένουν ενεργές.

Η πειθαρχική δίωξη των συναδέλφων μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη μετάφραση της περιστολής των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων στα πανεπιστήμια. Η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, η κήρυξη οποιαδήποτε απεργίας ξεπερνά τα όρια του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ως παράνομες και καταχρηστικές(ΜΜΜ, ναυτεργάτες), η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των συναθροίσεων στις Σέρρες, οι στρατιωτικές ασκήσεις εναντίον εικονικών διαδηλωτών, η κατάσταση στην Κερατέα που παραπέμπει σε κήρυξη στρατιωτικού νόμο, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς συμπληρώνουν το εφιαλτικό μωσαϊκό καταστολής πάνω στο οποίο η κυβέρνηση ελπίζει πως θα πατήσει για συνεχίσει την ανελέητη επίθεση της στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Στην «επιβολή του νόμου και της τάξης» για την οποία μιλούν και η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση της δικής τους βίας εμείς απαντάμε με μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες για την ανατροπή της χούντας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και συνολικά της αντιλαϊκής πολίτικης. Μέσα από τις διαδικασίες των Γενικών μας Συνελεύσεων και τις διαδηλώσεις θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι στην συνολική προσπάθεια διαγραφής μας σαν γενιάς ενάντια στο ζοφερό μέλλον της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας και τη διάλυση του Δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Στο δρόμο αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να «τιμωρήσει» τις χιλιάδες φωνές που αντιδρούν στο Πανεπιστήμιο, δεν θα γίνει ανεκτή καμιά συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου για την δίωξη της πολιτικής δράση των φοιτητών. Η δράση του φοιτητικού κινήματος δεν καταστέλλεται, η αντιδραστική μεταρρύθμιση της Διαμαντοπούλου και η αντιλαική πολιτική θα ανατραπεί!