9 Απριλίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Την ίδια ώρα που η εξουσία, με συμμάχους της φυσικά τα ΜΜΕ, προσπαθεί να μας πείσει για την αναγκαιότητα κατάργησης κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος και υποβάθμισης της ζωής μας, ένα μικρό γαλατικό χωριό δείχνει το δρόμο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Η Κερατέα, μια περιοχή λίγο εξω απ’ την Αθήνα, αμφισβητεί την αυτοκρατορία της κυβέρνησης, της τρόικας και ευρύτερα του συστήματος της αδίσταχτης κερδοφορίας σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Εδώ και ένα μήνα περίπου οι κάτοικοι της αγωνίζονται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του μεγαλοκατασκευαστή Μπόμπολα να δημιουργήσει ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Ας δούμε όμως πως έχουν τα γεγονότα. Στις 11 Δεκέμβρη, στις 4 τα χαράματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει εντολή να εισβάλουν στο Οβριόκαστρο (περιοχή που είναι προγραμματισμένο να γίνει το έργο) τα μηχανήματα των εργολάβων για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή. Σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις αντιδράσεις των κατοίκων, που εδώ και 14 χρόνια αρνούνται την δημιουργία χωματερής στην περιοχή τους, έστειλαν συνοδεία των μηχανημάτων ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέα για να καταλάβουν την περιοχή. Με άμεσα αντανακλαστικά οι κάτοικοι της περιοχής αντιστάθηκαν και αντιστέκονται ακόμα και σήμερα. Καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής, από νεαρούς μαθητές μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκρούονται με τις πάνοπλες δυνάμεις καταστολής με όποιο μέσο διαθέτουν για να αποτρέψουν την υποβάθμιση της ζωής τους. Απ ΄ τη μία οι αστυνομικές δυνάμεις με χημικά, πλαστικές σφαίρες ακόμα και κανονάκι νερού και απ την άλλη σύσσωμη η κοινωνία της Κερατέας με πέτρες και μολότοφ. Παρ όλους όμως τους τραυματισμούς των κατοίκων (“προνομιακά” αντιμετωπίζονται οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τη μανία των ΜΑΤ), τις αθρόες και απροκάλυπτες συλλήψεις και τους συνεχείς εξευτελισμούς από πλευράς αστυνομίας οι κάτοικοι δε σκύβουν το κεφάλι. Τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να καταστραφεί ο αέρας που αναπνέουν και το νερό που πίνουν( κάτω από την περιοχή περνάει υδατόρευμα, άρα συνεπάγεται μόλυνση όλης της περιοχής και της θάλασσας) απλά γιατί η κυβέρνηση έχει τάξει λεφτά σε μεγαλοεργολάβους για τα σκουπίδια όλης της Αθήνας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, στο βωμό της προάσπισης των κερδών των μεγαλοκατασκευαστών κάνει πράξη το δόγμα της για πράσινη ανάπτυξη “φυτεύοντας” εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες και διαπράττοντας το οικολογικό έγκλημα του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριόκαστρου Κερατέας αδιαφορώντας για τις ζωές των κατοίκων και τη μόλυνση της περιοχής, μιας περιοχής που σημειωτέον έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Απέναντι τους έχουν όμως τους εξεγερμένους κατοίκους της Κερατέας, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους σ όλα τα επίπεδα μέχρι την τελική δικαίωση. Απέναντι στην κοινωνία της αγοράς, του κέρδους και της μόλυνσης που προτάσσει η κυβέρνηση, η Ε.Ε., το ΔΝΤ προβάλλονται οι συλλογικοί και ανυποχώρητοι αγώνες υπέρ των αναγκών της κοινωνίας.