1 Μαρτίου 2018

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΑΑΚ ΠΑΤΡΑΣ


Από το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο Μακεδονικό και την Νοβάρτις, το πολιτικό σκηνικό ξεγυμνώνεται και πετά από πάνω του τον μανδύα της ομαλότητας και της σταθερότητας. Η πολιτική πόλωση οξύνεται και το έδαφος για ευρύτερες ανακατατάξεις διαμορφώνεται πλέον. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στο αγαπημένο παιδί του ελληνικού κεφαλαίου (ειδικά των πιο ηγεμονικών και επιθετικών τμημάτων του) και η «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» στην πιο πετυχημένη μνημονιακή κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι νέες κινηματικές διεργασίες πασχίζουν να γεννηθούν και η αμηχανία συνυπάρχει μαζί με την ελπίδα μιας νέας ποιοτικά ανώτερης λαϊκής εξόρμησης και απάντησης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην βαρβαρότητα. Το επόμενο διάστημα λοιπόν, το διακύβευμα μιας ιστορικής υποχώρησης του κινήματος ή συνολικής αντεπίθεσης του εργατικού στρατοπέδου θα επανεμφανίζεται διαρκώς και θα κριθεί τελικά στο βαθμό που οι ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές πρωτοπορίες και οι αντιστάσεις του λαϊκού στρατοπέδου ανασυγκροτούνται  και μάλιστα  με στρατηγικούς όρους.

Σε αυτό το φόντο είναι που ήρθε και ο νέος νόμος Γαβρόγλου που κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με τον νόμο-έκτρωμα του Αυγούστου.  Με κεντρική διάταξη την συγκρότηση του ΠΑΔΑ αλλά και μια σειρά άλλες που την συνοδεύουν όπως τα διετή προγράμματα σπουδών ή οι αλλαγές στους ΕΛΚΕ και την έρευνα, ο νέος νόμος ήρθε να τσακίσει ότι άφησε πίσω του ο προηγούμενος στα πλαίσια της απαξίωσης της δημόσιας-δωρεάν παιδείας και της προώθησης της επιχειρηματικής μετάλλαξης του πανεπιστημίου. Η καμμένη Γη που διαμορφώνουν τα παραπάνω αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην ασφυκτική κατάσταση στις εστίες και στα ξενοδοχεία και ευρύτερα στα οξυμένα προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας. Παράλληλα το μέτωπο της εργασιακής προοπτικής παραμένει ανοιχτό τόσο στο κομμάτι των επαγγελματικών δικαιωμάτων (χαρακτηριστική η περίπτωση της απόσπασης της διδακτικής επάρκειας) όσο και ευρύτερα με την συνεχή προώθηση της εργασιακής ζούγκλας και του μονοδρόμου της μετανάστευσης.

Σε αυτό το έδαφος κινούνται και οι δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες της κυβέρνησης. Έτσι μαζί με τα ΜΑΤ και το ξύλο στα ειρηνοδικεία ήρθαν και οι διατάξεις για το άσυλο και την επαναφορά των φοιτητών στα όργανα διοίκησης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώναμε στην απόφαση του συντονιστικού πόλης της ΕΑΑΚ Πάτρας στις 3/11: «...Πρόκειται για κίνηση που έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό και την ενσωμάτωση του φοιτητικού κινήματος, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξαπολύει την πιο σφοδρή επίθεση...».

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλα τα σχήματα να συνεδριάσουν άμεσα και να προχωρήσουμε σε συντονιστικό πόλης το το διήμερο 10,11/3. Το συντονιστικό πρέπει να εξοπλίσει όλα τα σχήματα με τα αναγκαία πολιτικά καύσιμα για τις επόμενες μάχες αλλά κυρίως να αποφασίσει έναν μάχιμο πολιτικό και κινηματικό σχεδιασμό στο φοιτητικό κίνημα. Συνεχίζοντας τις προσπάθειες που κάναμε το προηγούμενο εξάμηνο να αξιοποιήσουμε τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που βγάλαμε και κυρίως να αναμετρηθούμε με τις συγκεκριμένες δυνατότητες που υπάρχουν για μια συνολική αντεπίθεση των φοιτητικών αγώνων.