12 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΑΠ

‘’Σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας’’


Προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς


Σε μια περίοδο που στο όνομα του χρέους και της οικονομικής κρίσης νομοθετούνται αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε εκπαίδευση και εργασία, η ΔΑΠάρα ως κατεξοχήν πρωτοπόρα παράταξη του πανεπιστημίου (γιατί πάντα κατάφερνε να προλαβαίνει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να προτείνει τις μελλοντικές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις) πραγματοποίησε συνέδριο για την ‘’σύνδεση’’ του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.


Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στους ανθρώπους της αγοράς που θα μετέφεραν γνώσεις και εμπειρίες στους φοιτητές.

Ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Δυτ.Ελλάδος (Αντζουλάτος, ιδιοκτήτηςIDEA)!Αυτός που με τους υπόλοιπους βιομήχανους σε όλη την Ελλάδα ζητά ελαστικές σχέσεις εργασίας, πάγωμα-μειώσεις μισθών και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις του ήταν καλεσμένος της ΔΑΠ ώστε να μιλήσει στους φοιτητές για την εργασιακή τους προοπτική!Ο συγκεκριμένος μάλιστα εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν και Κυριακή στις επιχειρήσεις του..

Θυμίζει ανέκδοτο και όμως είναι αλήθεια.Τα διευθυντικά στελέχη τραπεζώνπου ήταν προσκεκλημένα και παρευρέθηκαν,που το τελευταίο διάστημα για να σώσουν τις τράπεζες έχουν πάρει αρκετά δις από τον ελληνικό λαό, μίλησαν για την επιχειρηματικότητα!Μάλλον ανέφεραν πως οι οικογένειες μας πρέπει να κάνουν και άλλες θυσίες..

ManagerΠολυεθνικών και διευθυντές χρηματιστηριακών εταιριώναναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περίοδο της κρίσης!Προφανώς παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για την ανάπτυξη, την ελεύθερη αγορά και την ανταγωνιστικότητα θα χρειαστούν θυσίες.Το ποιος θα πληρώσει γι αυτούς είναι σαφές, αφού μαζί τα φάγαμε..

Δεν έλειψε όμως και η πρόγευση της Οδύσσειας για την ανεύρεση εργασίας μετά το πτυχίο. Συγκεκριμένα, σύμβουλοι σταδιοδρομίας και ομιλητές για την συγκρότηση βιογραφικούέδωσαν οδηγίες για μια επιτυχημένη συνέντευξη αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην σημασία της καλής συμπεριφοράς του μελλοντικού εργαζόμενου. Στην σημερινή εποχή δεν έχει τόση σημασία μόνο τι ξέρεις, αλλά και πόσο υπάκουος είσαι.

Η επίδειξη συναίνεσης απέναντι στις διαθέσεις του εργοδότη μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει είτε για την πρόσληψη είτε για την παραμονή ή μη σε μια θέση εργασίας. Ο νέος εργαζόμενος οφείλει να υπομένει χωρίς αντίδραση τις μεταρρυθμίσεις λόγω κρίσης. Η μονιμότητα, η αύξηση μισθών είναι κατάλοιπα μιας άλλης εποχής και δεν ‘’βολεύουν’’ την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης που με μόνο στόχο την αύξηση του κέρδους μπορεί να αυθαιρετεί απέναντι στα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων.



«Η δουλειά μας είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει εξ άλλου νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευτείς τον μαλάκα». (Αμίτ Σαρκάρ, Επικεφαλής του Αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Μarian, Φεβρουάριος 2010)

Η ΔΑΠ φρόντισε να καλέσει και ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να διασφαλίσει το επιστημονικό κύρος του συνεδρίου.. Έτσι, Πρόεδροι Τμημάτων και λοιποί πανεπιστημιακοί παρευρέθηκαν για να μιλήσουν για τις προοπτικές των αντίστοιχων επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας. Ομιλίες πανεπιστημιακών με ενημερωτικό χαρακτήρα είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο στην περίοδο που διανύουμε είναι προφανές πωςοι επικείμενες προεδρικές εκλογές με την δυνατότητα ψήφου στους φοιτητές, εξαναγκάζουν θεσμικά όργανα (όπως είναι ο Πρόεδρος ενός Τμήματος)να συμπεριφέρονται ως πολιτικά πρόσωπα, μπαίνοντας με την σειρά τους σε μια προεκλογική καμπάνια, όπου οι παρατάξεις εφόσον επηρεάζουν κόσμο μπορούν να κατευθύνουν και ψήφους.

Το σημαντικότερο βέβαια πρόβλημα στην παρουσία πανεπιστημιακών στο συνέδριο της ΔΑΠ ήταν άλλο.Η διαφημιστική καμπάνια προέβλεπε ‘’βεβαίωση παρακολούθησης’’ μετά το πέρας του συνεδρίου!

Είναι γνωστό το νέο μοντέλο εργαζόμενου και οι μεταρρυθμίσεις Διαμαντοπούλου προβλέπουν ατομικό φάκελο προσόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση,η παρουσία σε μια ομιλίαακόμα και αν σε αυτή είναι ένας βιομήχανος και μιλάει για την επιχείρηση του)Θεωρείται προσόν(!) και αιτία διαχωρισμού με άλλον απόφοιτο που δεν βρέθηκε εκεί.Είναι μάλλον οξύμωρο πανεπιστημιακοί καθηγητές να συμπράττουν ανοιχτά με μια διαδικασία συγκρότησης πιστοποιητικών παρακολούθησης συνεδρίων(ακόμα και αν αυτά είναι ενημερωτικά),αμφισβητώντας ανοιχτά ότι με την λήψη του πτυχίου πρέπει να κατοχυρώνονται το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων στα τμήματα που εργάζονται.Δηλαδή ότι το πτυχίο οφείλει να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά.


Είναι σαφές ότι ο στόχος μεταρρυθμίσεων σε εκπαίδευση και εργασία στοχεύει στην διάλυση οποιασδήποτε επαγγελματικής και εργασιακής κατοχύρωσης.Είναι περισσότερο εμφανές παρά ποτέ πως οι θέσεις της ΔΑΠ και η απαθής στάση της απέναντι στην καθημερινότητα των φοιτητών (με την αιώνια επίκληση πως υπάρχουν προτάσεις!)λειτουργούν αντιπαραθετικά προς τα συλλογικά συμφέροντα των φοιτητών.Είναι ενδεικτική η στάση της ΔΑΠ για μπλοκάρισμα της διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων και η συνεχής επίκληση στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, όπου ως πρώτη δύναμη με έναν μαγικό τρόπο θα επιλύσει το σύνολο των προβλημάτων.


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναμφισβήτητα αποτελεί τον εγγυητή των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Η ζωντάνια των Γενικών Συνελεύσεων, η μαζικότητα και η μαχητικότητα της σπουδάζουσας νεολαίας είναι αναγκαία συνθήκη για να ανατραπεί η επίθεση του κυβερνητικής πολιτικής και των συμμάχων της στην εκπαίδευση. Το νικηφόρο φοιτητικό κίνημα μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο της κοινωνικής αντίστασης και θα ενοποιήσει τους επιμέρους κοινωνικούς αγώνες σε ένα πλατύ πανεκπαιδευτικό - πανεργατικό κίνημα ανατροπής. Ένα κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο την κυρίαρχη πολιτική και που θα παλεύει μαζί με τα αγωνιζόμενα εργατικά σωματεία από τη σκοπιά των αυριανών αναγκών μας και της εργασιακής μας προοπτικής!


Μονόδρομος για την γενιά μας η ανατροπή της πολιτικής τους!