12 Απριλίου 2011

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Γενικά, επικρατεί η λανθασμένη αστική αντίληψη ότι το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού συνδέεται άμεσα με την κοινωνική και οικονομική επιτυχία. Αυτή η εντύπωση ενισχύεται από την αποπροσανατολιστική στάση των παρατάξεων Π.Α.Σ.Π.-Δ.Α.Π. για να αποκωμίζουν μικροπολιτικά οφέλη και να αδρανοποιούν την πολιτική βούληση του φοιτητή, σαν όργανα εφαρμογής της πολιτικής ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. Αντίστοιχα.

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει ευτελίσει τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας ένα περιβάλλον σκληρής εκμετάλλευσης μεταξύ εργοδότη (κεφαλαίου) και εργαζομένου για την μεγιστοποίηση των κερδών του πρώτου.

Οι μορφές εργασίας με τις οποίες επιτυγχάνεται αυτό είναι:

  • Εργαζόμενοι με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.(«Μπλοκάκι»):

Ο εκάστοτε εργοδότης προσλαμβάνει έναν πολιτικό μηχανικό ως «εξωτερικό συνεργάτη» χωρίς να του προσφέρει πλήρη απασχόληση και δίχως να του καλύπτει τα έξοδα της ασφάλειας του. Αυτή η μορφή εργασιακής σχέσης μετακυλύει στις πλάτες του εργαζομένου το κόστος ασφάλισης και ακυρώνει τις όποιες συμβάσεις εργασίας.

  • Ελεύθερος επαγγελματίας-Αυτοαπασχολούμενος:

Οι μεγάλες μονοπωλιακές κατασκευαστικές εταιρείες πλήττουν τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες (πολιτικούς μηχανικούς) επειδή έχουν την δύναμη να ελέγχουν την αγορά, αδιαφορώντας για τα θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και οδηγώντας στην ανεργία και την ανασφάλεια τους ελεύθερους επαγγελματίες!

  • Εργαζόμενοι σε Δ.Ε.Κ.Ο.( Δ.Ε.Η.,Ο.Σ.Ε.,Ε.ΥΔ.ΑΠ. ) πολλών ταχυτήτων:

Ανάλογα με τους τίτλους σπουδών (Τ.Ε.Ι., Α.Ε.Ι. κ.λ.π.) του κάθε εργαζομένου υπάρχει και αντίστοιχη μισθοδοσία και αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα εντείνοντας τον ανταγωνισμό και υποβαθμίζοντας τον ρόλο του πτυχίου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μορφών εργασιακών σχέσεων είναι:

  1. Απλήρωτες υπερωρίες

  2. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας

  3. Η απουσία ελεύθερου χρόνου

  4. Παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι με διαφορετικό φορολογικό καθεστώς

  5. Ανεργία

  6. Διάλυση συλλογικών διαδικασιών(συνδικαλισμός, γενικές συνελεύσεις κ.λ.π.)

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ η ανεργία των διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών ανέρχεται στο 13%. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σταθερή αυξητική πορεία από το 2006 και συγκεκριμένα στους νέους πολιτικούς μηχανικούς υπολογίζεται στο 23%.(Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα ποσοστά οι ελαστικές μορφές εργασίας)

Όσο βαθαίνει η ύφεση τα περιθώρια στενεύουν. Οι διεκδικήσεις των φοιτητών θα πρέπει να προσανατολίζονται στην ισχυροποίηση του πτυχίου το οποίο θα διασφαλίζει όλα τα αναγκαία εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα! Ακόμα οι συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας θα πρέπει να μπουν σε πρώτο πλάνο ώστε να αντιταχθούν στην αστική φυλακή της ανεργίας και της ανασφάλειας που σύσσωμες οι δυνάμεις του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΕΕ,ΔΝΤ κλπ) προωθούν διεκδικώντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας, συλλογικές συμβάσεις κ.λ.π.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ!