ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Επιλέγουμε να είμαστε:
Ανεξάρτητοι οικονομικά και πολιτικά από το κράτος και κομματικούς μηχανισμούς. Ανεξάρτητοι από την κυρίαρχη πολιτική γιατί θέλουμε οι πράξεις και οι απόψεις μας να εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας(του εργαζόμενου κόσμου και των νέων). Αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση της πολιτικής άποψης πρέπει να αφορά καταρχάς τον κόσμο που τον επηρεάζει.
Ριζοσπαστικοί γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής πρακτικής (ρήξεων με κατεστημένες ιδεολογίες, με βολέματα και με αδιαφορία). Γιατί μπροστά στην αντίληψη "αλλιώς δε γίνεται" προτάσσουμε την ομορφιά του αγώνα.
Αριστεροί γιατί βλέπουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης κοινωνίας συνολικά, που ξεπερνά τα όρια του καπιταλισμού και στηρίζεται στην ισότητα και στην ελευθερία και όχι στη βαρβαρότητα και στο κέρδος μέσα από την καθημερινότητά μας! Σε καλούμε λοιπόν να συμβάλλεις στις κουβέντες του συλλόγου, στις γενικές συνελεύσεις αλλά και να συνδιαμορφώσουμε τις απόψεις μας στα σχήματα των ΕΑΑΚ!

  • Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο από κράτος, κόμματα, κομματικούς μηχανισμούς, ΜΜΕ και καθηγητές. Αμεσοδημοκρατικά οργανωμένο που η καρδιά του θα χτυπά στις Γενικές Συνελεύσεις και στον συντονισμό αυτών, όπου όλοι οι φοιτητές είναι ισότιμοι.
  • Πρωτοκαθεδρία στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις
  • Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας πετάνε και δεν μπαίνουμε στη λογική να τα διαχειριστούμε. Θέλουμε να διαχειριζόμαστε τη ζωή μας και τον πλούτο που παράγουμε.
  • Παλέυουμε για την εργασιακή μας προοπτική, κόντρα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν τα σχέδια της ΕΕ, παλεύουμε από τη σκοπιά της ενότητας των συμφερόντων της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, αντίθετα με συντεχνιακές λογικές, που κατακερματίζουν τον αγώνα και μας οδηγούν έναν-έναν στην ήττα.
  • Παλεύουμε για ένα κίνημα που εναντιώνεται στην κρατική καταστολή και δεν τρομοκρατείται αλλά συγκρούεται με όσους καταφέρονται ενάντια στα αιτήματά τους.
  • Παλεύουμε για ένα κίνημα νικηφόρο που θα καταφέρνει να συσπειρώνει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα αμφιθέατρα και στον δρόμο, αποδυκνύοντας πως οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες μπορούν να κατακτούν νίκες και να ακυρώνουν κεντρικές επιλογές του κράτους.


Τι είναι η ΑΝ.Α.ΚΙΝΗΣΗ;
To 1998, μια ομάδα φοιτητών, έχοντας συνειδητοποιήσει τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο πολιτικό σχήμα, τηνΑΝ.Α.ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
Λέγοντας σχήμα, εννοούμε μια ομάδα φοιτητών οι οποίοι έχουν κοινές βάσεις και όχι απαραίτητα ίδιες απόψεις. Μέσα από συζήτηση, σύνθεση προκύπτουν οι θέσεις του σχήματος για τα προβλήματα που απασχολούν το Φοιτητικό Σύλλογο,αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Το σχήμα λοιπόν είναι μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία όλες οι απόψεις ακούγονται και συζητούνται για οποιονδήποτε θέλει να συμμετέχει. Είναι ένας τρόπος για να γίνεται πολιτική από την βάση του συλλόγου, και όχι από κάποιο κόμμα.
Η ΑΝ.Α.ΚΙΝΗΣΗ δρα στο χώρο της σχολής και στοχεύει στην ενδυναμώσει των γενικών συνελεύσεων που είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου. Προσπαθεί να υπερβεί τα όρια της σχολής, ξεπερνά το συντεχνιασμό που χαρακτηρίζει τα ανένταχτα σχήματα, και αποφασίζει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς,για αυτό και από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ενώθηκε και προσπάθησε να συντονιστεί με εκατοντάδες σχήματα και αγωνιστές σε όλο το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ συμμετέχοντας στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ).

Τι είναι η Ε.Α.Α.Κ.;
Είναι μια πολιτική δύναμη που γεννήθηκε το 1990 μέσα στο πανεπιστήμιο, και πρωτοστάτησε στους μεγάλους αγώνες που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια (ΠΣΕ, ΑΣΕΠ, ΑΕΙ-ΤΕΙ, Αντιπολεμικό Κίνημα, Αξιολόγηση, Αναθεώρηση Συντάγματος- Ν. Πλαίσιο,δεκέμβρης 2008) σαν ένωση και συντονισμός ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων. Έχει Πανελλαδικές συναντήσεις (τα διήμερα στην αρχή και στη μέση του χρόνου), αλλά και συναντήσεις ανά πόλεις, οι οποίες έχουν σκοπό την όλο και βαθύτερη συζήτηση και σύνθεση απόψεων μεταξύ των σχημάτων και των αγωνιστών και τη χάραξη κοινής πολιτικής για τα μέτωπα που ανοίγονται σε όλο το πανεπιστήμιο και την κοινωνία (π.χ. φοιτητική μέριμνα, νομοσχέδια, αντιπολεμικό κίνημα).
Η Ε.Α.Α.Κ. είναι ένα πετυχημένο πείραμα της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις και αγωνιστές της ανεξάρτητης ριζοσπαστικής Αριστεράς που καμία φοιτητική παράταξη δεν κατάφερε ποτέ. Είναι πεδίο διαλόγου και ενωτικής δράσης για πολλές διαφορετικές απόψεις και συλλογικότητες. Είναι η αριστερά με τους ανυποχώρητους και νικηφόρους αγώνες που τολμά να κάνει αυτοκριτική και μαθαίνει από τα λάθη της. Αμφισβητεί τους μονόδρομους της ΕΕ, τη βαρβαρότητα του πολέμου και του ΝΑΤΟ, του εθνικισμού και του ρατσισμού, υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, τη λεηλασία του περιβάλλοντος.
Το γεγονός ότι κάθε σχήμα έχει τις δικές του απόψεις και ξεχωριστές διαδικασίες, διασφαλίζει τη διαφορετικότητα, την ανεξαρτησία και τη σημαντικότητα κάθε σχήματος. Η λογική αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μαζοποίηση και τη λογική της τυφλής υπακοής στην κοινή γραμμή που ορίζει το κόμμα (παράταξη – ιμάντας μεταβίβασης κομματικής γραμμής), η οποία εμφανίζεται στις παραδοσιακές παρατάξεις που παρεμβαίνουν στα πανεπιστήμια, είτε τις κυβερνητικές (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ΝΔ, ΠΑΣΠ/ΠΑΣΟΚ) είτε ακόμα και αυτές της παραδοσιακής αριστεράς (ΠΚΣ/ΚΚΕ, Αριστερή Ενότητα/ ΣΥΡΙΖΑ).