1 Μαρτίου 2014

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΩΝ»



Φρίκη και οργή προκαλεί ο χαμός 12 προσφύγων, 9 παιδιών/βρεφών και 3 γυναικών, στα ανοικτά του Φαρμακονησίου, με άμεση συνέργεια του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το σκάφος τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες των διασωθέντων το Λιμενικό τραβούσε το σκάφος των προσφύγων προς την Τουρκία (πραγματοποιούσε δηλαδή «επαναπροώθηση»), ενώ και μετά το βούλιαγμα της βάρκας αδιαφόρησε για τις ανθρώπινες ζωές. Δεν πρόκειται για την «κακιά στιγμή». Το δρόμο γι΄ αυτό τον κατήφορο χάραξε ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ δίνοντας οδηγίες «κάντε τους το βίο αβίωτο», ενώ και ο απαράδεκτος υπουργός των Εφοπλιστών Μ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για «χαζή εκμετάλλευση» της τραγωδίας και είπε πως κανείς «δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες»! Κλειστές οι πύλες λοιπόν και εννιά παιδιά και τρεις γυναίκες νεκροί!
Ένα γεγονός το οποίο δεν είναι καθόλου τυχαίο αλλά αντίθετα έρχεται ως συνέχεια της λογικής με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης η κυβέρνηση εδώ και καιρό. Ξεκινώντας από τα πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη Μανωλάδα,  στο κυνήγι και τις δολοφονίες μεταναστών από τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής και σε πόσους άλλους νεκρούς μετανάστες που δεν μαθεύτηκαν ποτέ. Σε όλο αυτό το κλίμα έχουμε ή την σιωπή από μεριάς ΜΜΕ ή τον χυδαίο παροξυσμό κάποιων που  προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτάξουν από το ελληνικό κράτος τις ευθύνες που του αναλογούν .
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να μας προβληματίζουν αλλά όχι και να μας εκπλήσσουν, αποτελούν μέρος της συντονισμένης επίθεσης της κυβέρνησης, που με  τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να καταπατήσει κάθε  δημοκρατικό δικαίωμα και  ελευθερία. Χαρακτηριστικό της αντιδραστικότητας στην οποία έχει επέλθει ο καπιταλισμός στην εποχή μας, οπού στον βωμό του ξεπεράσματος της ίδιας του της κρίσης η επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα σύμμαχα της πληττόμενα στρώματα εντείνεται από μεριάς κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν πήραν μία μέρα τη απόφαση να περάσουν το Αιγαίο Γενάρη μήνα επειδή δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν , αλλά επειδή ακριβώς δεν είχαν κάποια άλλη επιλογή. Το ίδιο το σύστημα είναι αυτό που τους οδήγησε στο θάνατο, τα κλειστά σύνορα και η ρατσιστική αντιμετώπιση είναι οι αιτίες του πνιγμού. Με αυτόν τον τρόπο στις πρώτες μέρες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ , η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Ευρώπη-φρούριο» η οποία εκφράζεται και  μέσω της ΦΡΟΝΤΕΞ, της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ κ.λπ. Μία Ευρωπαϊκή Ένωση της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας, (και ειδικά των μεταναστών), των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του πολέμου, του ρατσισμού και της καταστολής.

Το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο να το αντιμετωπίζουμε ξεκομμένο από την πάλη ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποια λύση για αυτούς τους ανθρώπους αν δεν διεκδικηθεί η νομιμοποίηση τους και η απόσυρση των συνθηκών  του Δουβλίνου ΙΙ και Σένγκεν, αν δεν διαλυθεί η ΦΡΟΝΤΕΞ και σταματήσει η παράνομη και δολοφονική πρακτική των επαναπροωθήσεων. Ο λαός και η νεολαία δεν θα δει μία άσπρη μέρα αν δεν διεκδικήσει την κατάργηση των μνημονίων, την διαγραφή του χρέους ,την έξοδο από την ΕΕ και την διάλυση της, αν εν τέλει δεν αναζητήσει την επαναστατική ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης!