6 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Την Δευτέρα 19/12 στις 13:00 στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα του κ. Χατζηθεοδώρου πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού συλλόγου ύστερα από σχετική απόφαση της τελευταίας του γενικής συνέλευσης. Η συμβολική αυτή κινητοποίηση που είχε ως σκοπό να αναδείξει ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβει την εκλογή του συμβουλίου διοίκησης που προβλέπεται από τον νέο νόμο πλαίσιο, και ότι το φοιτητικό κίνημα θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του, έληξε μετά από λίγα λεπτά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ευτράπελο ή επεισόδιο. Την ορθότητα των προηγουμένων μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε φοιτητής παρευρισκόταν εκείνη τη στιγμή στη σχολή είτε στην κινητοποίηση, είτε στο μάθημα το οποίο συνεχίστηκε κανονικά. Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει η πρυτανική αρχή η οποία αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση η οποία καταγγέλει εξύβριση του διδάσκοντα αφήνοντας να υπονοηθεί ότι υπήρχε κλίμα βίας και τρομοκρατίας. Ακόμα πιο επιθετική και επινοητική είναι η ανακοίνωση της ΚΙΠΑΝ (φιλοκυβερνητική παράταξη πανεπιστημιακών) η οποία με περισσή χολιγουντιανή φαντασία καταγγέλλει προπηλακισμούς – γνωστούς αγνώστους και φασιστικές συμπεριφορές.

Μια τέτοια κίνηση σε καμία περίπτωση δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι η συνέχεια μιας ολόκληρης προσπάθειας από καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. , «αγανακτισμένους καθηγητές» κτλ το τελευταίο διάστημα εντέχνως να δημιουργηθεί μια εντύπωση βιας και ανομίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο(βλ δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για σκηνές φαρ ουεστ). Είναι η συνέχεια ανακοινώσεων που πάρα πολύ εύκολα έγιναν θέμα στα κανάλια (σε αντίθεση με το τείχος της σιωπής που συναντά το φοιτητικό κίνημα) που κάνουν λόγο
για δυναμικές μειοψηφίες και ταραξίες που τρομοκρατούν τους πάντες. Μια τέτοια κατασυκοφάντηση πέρα από τη σπίλωση του φοιτητικού κινήματος, επιδιώκει να στρώσει τον δρόμο για την εφαρμογή του νέου νόμου με την παρουσίαση του ασύλου ως άντρο εγκληματικότητας και του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου ως ενός παρωχημένου ιδρύματος που ...οφείλει να δώσει την θέση του στο νέο πανεπιστήμιο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Ειδικά για την πρυτανική αρχή κάνει απόλυτα σαφές ότι κλείνει το μάτι επι της ουσίας στην ανεμπόδιστη εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο.
Εμείς από την πλευρά μας καταρχάς θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι ούτε δηλώνουμε ανώνυμοι ούτε «γνωστοί-άγνωστοι». Έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριστούμε ως αυτή τη γενιά που προορίζεται να ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη, ως εκείνους τους σημερινούς φοιτητές – αυριανούς εργαζόμενους( ή πιο ορθά άνεργους) που μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες επιλέγουν να αντιπαλέψουν τη σύγχρονη χούντα κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και τα αντιλαϊκά της πραξικοπήματα. Έχουμε το θάρος και την τιμή να δηλώνουμε κομμάτι του φοιτητικού κινήματος που παρέδωσε και παραδίδει μαθήματα αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και αγώνα κόντρα στη λογική της απάθειας και της υποδούλωσης. Εαν κάποιος θεωρεί εξύβριση και προσβολή να τον αποκαλούν εγκάθετο της κυβέρνησης και διορισμένο υλοποιητή της βάρβαρης σύγχρονης χούντας του κεφαλαίου (όπως αναφέρει και η σχετική απόφαση του φοιτητικού συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών), τότε πολύ απλά μπορεί να έχει την στοιχειώδη αξιοπρέπεια έστω και την ύστατη στιγμή να παραιτηθεί από τη θέση του νεροκουβαλητή της κυβέρνησης... Τέτοιες προσπάθειες δεν μας τρομοκρατούν δεν μας καταστέλλουν. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής!

• Καλούμε όλους τους φοιτητές να καταδικάσουν αυτή την ξεκάθαρη προσπάθεια στοχοποίησης του συλλόγου, των διαδικασιών του και των κινητοποίησεων που επιλέγει.

• Καλούμε τον καθηγητή Χατζηθεοδώρου να πει επιτέλους και λίγη αλήθεια. Να καταδικάσει ως αναληθείς τις εν λόγω ανακοινώσεις και να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής ακολουθώντας τον δρόμο πολλών συναδέλφων του πανελλαδικά.