9 Ιανουαρίου 2012

Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


Στις 8 Γενάρη του 1991, πριν από 21 χρόνια, δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. Μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 39 ετών, κομμουνιστής, και πρωταγωνιστής σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της γενιάς του. 1991...Έπειτα από 2 χρόνια πολιτικής αστάθειας η ελληνική αστική τάξη ανασυγκροτείται και βρίσκει ξανά το βηματισμό της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ξεκινά την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα πεδία. Εργασία, Κοινωνική Ασφάλεια, Παιδεία. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση λοιπόν παίρνει σάρκα και οστά και πλήττει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ένα μεγάλο μέτωπο στήνεται ενάντια στην αναδιάρθρωση που ξεκινά από τις χιλιάδες μαθητικές καταλήψεις, τις καταλήψεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και τις απεργίες δασκάλων και καθηγητών. Μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 90-91, στις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια-ένα κίνημα ενάντια στην συντηρητική πολιτική- ο Νίκος Τεμπονέρας αναδείχθηκε ως μια εμβληματική μορφή μαχητή του λαού και της νεολαίας.
Το Γενάρη του ’91 ο τότε υπουργός παιδείας φοβούμενος το συνεχιζόμενο κίνημα καταλήψεων στα σχολεία δίνει εντολή στους «αγανακτισμένους» πολίτες να ανακαταλάβουν τα κατηλλημένα σχολεία λέγοντας πως οι καταλήψεις είναι παράνομες. Ως έμπρακτους υποστηρικτές σε αυτή του την προσπάθεια βρήκε την ΟΝΝΕΔ. Ο τότε γραμματέας της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας Καλαμπόκας σε αγαστή συνεργασία με τον Νομάρχη Αχαϊας Τάγαρη και την Ασφάλεια της Πάτρας «σπάνε» την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος στην πλατεία ΒΟΥΔ στα Ψηλά Αλώνια. Ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του και το δίκιο του αγώνα, την προοπτική μιας καλύτερης παιδείας, τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού και της νεολαίας όρθωσε το αναστημά του απέναντι στο κρατικό αυταρχισμό και την τυφλή παρακρατική βία. Οι σιδηρολοστοί του παρακράτους συντρίβουν το κρανίο του Νίκου Τεμπονέρα και ο ολόκληρος ο λαός εξεγείρεται.
Το τίμημα για την πράξη του Τεμπονέρα είναι ο θάνατος αλλά η θυσία του αυτή αποτελεί φωτεινό παράγειγμα για τους συλλογικούς αγώνες του χθες, του σήμερα και του αύριο. Σαν αγωνιστής του λαικού κινήματος ενέπνευσε τον λαό γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι πιο εκπληκτικό,πιο επιβλητικό πιο μεγάλο από έναν άνθρωπο που αποφασίζει να ορθώσει το αναστημά του να γίνει ένα με τους πολλούς και να αμφισβητήσει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Να σταθεί εμπόδιο στον οδοστρωτήρα της δολοφονικής πολιτικής του κεφαλαίου και να βάλει τους σπόρους για ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον χωρίς καταδυνάστευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η οικονομική κρίση που έχει πάρει παγκόσμια χαρακτηριστικά έχει βάλει στο στόχαστρο τον λαό και την νεολαία. Η περίοδος που διανύουμε σφραγίζεται από το βάθεμα και την περιπλοκή της διεθνούς κρίσης. Μιας κρίσης που στο όνομα της γκρεμίζονται κατακτήσεις που ο λαός και η νεολαία έχυσε αίμα στα πεδία της ταξικής πάλης. Συνεπώς σε μια εποχή τρομερών δυσκολιών αλλά και πρωτόγνωρων δυνατοτήτων η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα έχει να δώσει πολλά. Ειδικά στο σήμερα όπου ο λαϊκός παράγοντας βρίσκεται στο προσκήνιο και έχει καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό να σφραγίσει τις εξελίξεις και να μεγαλώσει το ρήγμα μεταξύ αστικής πολιτικής και εργαζομένων. Ένα ρήγμα που όσο μεγαλώνει τόσο θα πληθαίνουν τα ερωτήματα για το μετά και τα ερωτήματα αυτά θα ζυμώνουν το κίνημα σε ανατρεπτική κατεύθυνση. 
Η δολοφονία του Τεμπονέρα έγινε μέσα στην φλόγα του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, ενός αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και για την διασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Συνεπώς ο αγώνας του απότελει φωτεινό παράδειγμα για τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στις επιταγές της συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για την παιδεία στο σήμερα(Νόμος Διαμαντοπούλου). Μια προσπάθεια του αστικού συνασπισμού εξουσίας να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επιχείρησεις που θα παράγουν κέρδος και θα γαλουχούν εντατικοποιημένους και πειθήνιους εργαζόμενους βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου. Ένας νόμος πλαίσιο που κλείνει εστίες, κόβει τα δωρεάν βιβλία και ιδιωτικοποιεί την σίτιση και την στέγαση.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς. Εϊναι παρών στις νέες γενιές. Βαδίζει μαζί μας σε κάθε πορεία, απεργία, συνέλευση, κατάληψη. Όπως λέει και το σύνθημα... με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί. Σήμερα εμπνέει τους αγώνες έναντια στην σαρωτική πολιτική συγκυβέρνησης-ΔΝΤ-κεφαλαίου...