6 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 06/09

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ: 155

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΧΟΛΗ : 80

ΛΕΥΚΑ: 9

Πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης


Βρισκόμαστε εδώ, τη στιγμή που πάνω από 230 σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ, ως βασικοί εκφραστές του κεφαλαίου ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους. Βρισκόμαστε εδώ, κόντρα στην ωμή βαρβαρότητα του συστήματος και τη συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, που το εξυπηρετούν. Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική.

Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αγαστή σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αξιοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Την ώρα που η κυβέρνηση γκρεμίζει ό,τι είχε απομείνει από τη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει την ανελέητη επίθεση και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Μετά την ψήφιση, δια πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.

Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η υλοποίηση του διαβόητου εφαρμοστικού νόμου, η εκκίνηση συλλογής των έκτακτων εισφορών το Σεπτέμβριο, η διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και η προετοιμασία ξεπουλήματος -μέσω ιδιωτικοποιήσεων- ενός τεράστιου μέρους της δημόσιας περιουσίας.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυρίαρχη πολιτική και τα κελεύσματά της είναι ξεκάθαρα: Ένταση της λιτότητας, παραπέρα συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και της νεολαίας, γκρέμισμα κάθε κοινωνικής παροχής. Απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, ήρθε η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να πάρει θέση μάχης δίπλα στον υπόλοιπο λαό που αγωνίζεται.

Για εμάς αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της δεν έχει σε καμία περίπτωση τη συναίνεση του λαού. Δε μπορεί να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, δεν μπορούν οι καλοπληρωμένοι υπόδουλοι του σάπιου συστήματος να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Τώρα είναι ώρα για αγώνες, για συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη. Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα, θα έχει τον τελευταίο λόγο.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η πρωτοφανής συναίνεση των τριών κομμάτων αποκαλύπτει τη βαθύτερη επιδίωξη όλων των δυνάμεων του συστήματος για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Γι αυτό και από κοινού βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα της νεολαίας και τα συμφέροντα του πανεπιστημίου. Στην περίοδο της κρίσης, καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ η ριζική αλλαγή των χαρακτηριστικών του συλλογικού εργαζόμενου, αλλά και η βίαια αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου εργαζόμενου φθηνού, ευέλικτου, άμεσα παραγωγικού και ειδικευμένου, πειθήνιου και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Ενός εργαζόμενου, δηλαδή, πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμου από την εργοδοσία, σε μια προσπάθεια συμπίεσης των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων. Η αντιδραστική κυρίαρχη πολιτική, προστάζει μια γενιά πιο μορφωμένη από κάθε άλλη, σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ, να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη.

Το νέο «πανεπιστήμιο» της δικτατορίας της αγοράς και του μνημονίου με τη σφικτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου, θα είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικές παροχές, με ριζικά μειωμένη χρηματοδότηση, αυταρχικό, πολύ πιο άμαζο και με έντονη την παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα σε αυτό. Το κατ’ επίφαση δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο θα είναι και με τη βούλα ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί με τους πλέον αγοραίους όρους, και με τους φοιτητές να μην έχουν κανέναν λόγο πια σε αυτό. Θα είναι σε τελική ανάλυση ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν ούτε Πανεπιστήμιο.

Ο εκτρωματικός νόμος της Διαμαντοπούλου, φέρνει τα εξής:

  • Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής.

Το ν/σ διασπά επί της ουσίας την ενιαίοτητα των τίτλων σπουδών με την εισαγωγή τριών διαφορετικών κύκλων φοίτησης (bachelor, master, διδακτορικό). Εισάγει των φοιτητή σε μια πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία σπουδών καθώς καταργεί τον ενιαίο τίτλο σπουδών, το πτυχίο, και εισάγει το σύστημα απόδοσης πιστωτικών μονάδων και του ατομικού φακέλου προσόντων, έτσι πλέον ο απόφοιτος θα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία ανταγωνισμού ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή συλλογικής κατοχύρωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ρύθμιση αυτή εισάγεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταρτίζει το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης. Ακριβώς για την εμπέδωση του νέου υποδείγματος εργασίας που επιβάλλει την ευέλικτη απασχόληση, η κυβέρνηση προχωρά στην πρωτοφανή συγκρότηση μονοετών και διετών κύκλων σπουδών που οδηγούν στην απόδοση πιστοποιητικών κατάρτισης, και στο δια βίου τρέξιμο συλλογής δεξιοτήτων. Τέλος, το ν/σ προχωρά σε μια κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα επιτρέπει την εισαγωγή μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Έτσι, ενώ στερεί μέσω της μείωσης των εισακτέων, το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδων νέων, το αποδίδει παράλληλα σε όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν τα δίδακτρα των ΙΕΚ, παρακάμπτοντας έτσι ακόμα και την επίπονη και οικονομικά ασύμφορη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

  • Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας

Διευρύνεται με το νέο νομοσχέδιο η λογική των αγοραίων κριτηρίων εντός των πανεπιστημίων και ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στο εσωτερικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στα κριτήρια της αξιολόγησης. Προφανώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους και με τις επιδιώξεις της αγοράς. Όχι μόνον αυτό, αλλά το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμα και τη χρηματοδότηση θέσεων καθηγητών και γνωστικών αντικειμένων από ιδιώτες, μετατρέποντας έτσι τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε άμεσο προθάλαμο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Τέλος στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται και λειτουργίες όπως τα φοιτητικά δάνεια που θα συνδέονται με την απόδοση των φοιτητών και την προσφορά εργασίας των εντός του πανεπιστημίου.

  • Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης

Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μειώνει ριζικά το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης, κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές, και συνδέει το υπόλοιπο με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Οδηγεί έτσι τα πανεπιστήμια στην πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες της αξιολόγησης από τις δυνάμεις της αγοράς, ενώ παράλληλα πιέζει τα ιδρύματα στην αναγκαστική αναζήτηση χρηματοδότησης από ιδιώτες. Δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τίποτα περισσότερο από προσβολή, η θεσμοθέτηση διαδικασιών ίδρυσης και χρηματοδότησης εδρών από ιδιώτες, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο άμεσα αναλώσιμων και ειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών, κόντρα σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ταυτόχρονα προωθούνται ρυθμίσεις για ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, το κλείσιμο των εστιών και η εισαγωγή της έννοιας του φοιτητικού δανείου. Πιο συγκεκριμένα το σύγγραμμα ορίζεται αποκλειστικά ως ένα βιβλίο και όχι ως το σύνολο των αναγκαίων βιβλίων για το κάθε μάθημα, ενώ καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα για το δεύτερο πτυχίο.

  • Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων

Οριστική κατάργηση του Ασύλου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου, επί της ουσίας αποτελεί ευθεία κατάργηση των αγώνων της μεταπολίτευση, των πιο χρυσών σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας, και μια συνέχεια της έντασης της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τους αγώνες κάθε πληττώμενου κομματιού της κοινωνίας του λαού και της νεολαίας, των μεταναστών και των εργατών.

Προβλέπεται η κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. Αναιρείται έτσι η δυνατότητα του πιο μαζικού κομματιού εντός του πανεπιστημίου, των φοιτητών, να έχει λόγο για το πώς σπουδάζει και πως ζει μέσα σε αυτό. Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του αστικού συνασπισμού εξουσίας δημοκρατία σημαίνει η φίμωση κάθε πληττώμμενου κομματιού που διαφωνεί μαζί της και η ποδηγέτησή του από τις αγορές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι εντός των Συμβουλίων Διοίκησης, τον κυρίαρχο λόγο τον έχουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, πρεσβεύοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το νέο πανεπιστήμιο γι αυτούς, που διώχνει από τα όργανα διοίκησης τους φοιτητές για να φέρει τους επενδυτές. Ξεχνάνε όμως σκόπιμα τα στελέχη του δικομματισμού να συμπληρώσουν ότι κύριοι υπαίτιοι για όποια φαινόμενα συνδιαλλαγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι οι δικές τους κομματικές νεολαίες, τσουβαλιάζοντας έτσι όλους τους φοιτητές και παρουσιάζοντας την υγιή πλειοψηφία των φοιτητών σα διεφθαρμένη.

  • Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος.

Τα πειθαρχικά μέτρα που εισάγει ο νέος νόμος ούτε η χούντα δεν τόλμησε να τα περάσει. Στην εποχή που όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται για να τελειώσουν τις σπουδές τους, το υπουργείο θα διαγράφει φοιτητές μετά από ν + 2 χρόνια. Το παραθυράκι για 2ν για τους εργαζόμενους φοιτητές αποτελεί κοροιδία καθώς η πλειοψηφία τους εργάζεται με όρους μαύρης ελαστικής εργασίας, αρα δεν μπορεί να αποδείξει ότι εργάζεται. Εισάγονται διαγραφές μετά από αποτυχημένες εξεταστικές ενώ κάθε κινητοποίηση θα σημαίνει χαμένες εξεταστικές και χαμένα εξάμηνα καθώς και οι φοιτητές που θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων θα απειλούνται με άμεση διαγραφή. Ο φοιτητής θα μαθαίνει, μέσα από τη φοιτητική του ζωή, να υπακούει στον από πάνω του και να μην διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα στη ζωή του, όπως ακριβώς θέλουν να είναι ο σύγχρονος πειθήνιος εργαζόμενος στα χρόνια της κρίσης.

Εν τέλει το νέο πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζει το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου γυρνά δεκαετίες πίσω το ρολόι της δημοκρατίας στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης. Θα είναι το πανεπιστήμιο των αναγκών της αγοράς, της κατάρτισης, το πανεπιστήμιο των πιστωτικών μονάδων, των τίτλων σπουδών της ανεργίας. Η Διαμαντοπούλου, η κυβέρνηση καθώς και κάθε ένας που στέκεται στο πλάι τους, θα πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αντιστοιχεί με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις που θα ανατρέψουν το νόμο και την πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας.



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Έχει έρθει η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης που του έχουν πετάξει. Τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας, δε χωράνε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Δύναμή μας είναι η συλλογικότητά μας και η μαζικότητά μας. Απέναντί μας η τεχνητή πλειοψηφία της Βουλής φαντάζει πολύ μικρή. Μπορούμε να επιβάλλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις ζωές μας και το πανεπιστήμιο, αρκεί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Γι αυτό η μόνη απάντηση δε μπορεί παρά να είναι οι μαζικές μας συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις, και τα μαζικά-από τα κάτω συντονιστικά των γενικών συνελεύσεων. Ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, εν τέλει, σε σύγκρουση με μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας. Θελουμε να στέκονται πλάι μας οι αγωνιζόμενοι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δε σκύβουν το κεφάλι απέναντι στα κελεύσματα υποταγής τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, (προφανώς όχι εκείνοι που έχουν συμφέροντα από την προώθηση της μεταρρύθμισης, ή υπερασπίζονται τα συντεχνιακά τους προνόμια).Με όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια(καθαρίστριες,επιστημονικό-δοικητικό προσωπικό) που ήδη έχουν ξεκινήσει και τις δικές τους κινητοποιήσεις. Ειδικά τώρα, που και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης προκηρύσσουν κινητοποιήσεις από την έναρξη της χρονιάς, ήρθε η ώρα του από κοινού αγώνα όλης της εκπαίδευσης. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 24ης Αυγούστου ήταν μόνο η αρχή, για τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου ανατροπής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Το φοιτητικό κίνημα από κοινού με το μαχόμενο εργατικό κίνημα και με όλα τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας θα δώσει τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου και τη σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ καθως και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που της γεννά. Το φοιτητικό κίνημα πρεπει να θέσει ως στοχο να πυροδοτήσει ευρύτερες κοινωνικές συγκρούσεις με καθε κομμάτι της κοινωνίας που έχει υλικο συμφέρον να παλέψει. Με αυτή την έννοια και με αυτή τη πολιτική στοχοθεσία θα βρεθούμε πλαι στο κίνημα των πλατειών αλλά και πλάι σε κάθε άλλο αγωνιζόμενο κλάδο, κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!!!


ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ

ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε συνεχίσουμε.

Δίπλα μας στέκουν όσοι αγωνίστηκαν το ’79 ενάντια στο ν.815 και κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην απόσυρση. Όσοι το ’90-’91 αγωνίστηκαν απέναντι στον Κοντογιαννόπουλο και τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. Όσοι το ’98 εξασφάλισαν την αποτυχία της μεταρρύθμισης Αρσένη. Αλλά και όλοι εμείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε αγωνιστεί ενάντια νόμο Γιαννάκου και έχουμε ανατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16, χρωστάμε στους εαυτούς μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Αν κάποιες προηγούμενες γενιές δώσανε τη μάχη για ανεξαρτησία και ελευθερία εβδομήντα χρόνια πριν. Αν κάποια γενιά αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πάλεψε για δημοκρατικές και κοινωνικές κατκτήσεις. Ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να γράψει τη δική της ιστορία.

Όσοι ψάχνουν για υποστηρικτές του “παλιού καλού Πανεπιστημίου”, της πρότερης κατάστασης κτλ, δεν θα τους βρούνε στο τωρινό αναπτυσσόμενο φοιτητικό κίνημα. Εμείς παλεύουμε από τη σκοπιά του μέλλοντος, για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη κοινωνία κάτι που απαιτεί την ευθεία ρήξη με το υπάρχον σύστημα της εκμετάλλευσης της φτώχειας και της ανεργίας.

Δεν συναινούμε. Δεν υποχωρούμε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Θα νικήσουμε!!!


Απαιτούμε:

  • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.

  • Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας, ως βασικοί εκφραστές της πολιτικής του κεφαλαίου. Ανυπακοή και ρήξη με την πολιτική και τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα.

  • Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

  • Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα 592€

  • Καμία ανταποδοτική-επιχειρηματική λειτουργία

  • Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.

  • Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης

  • Καμία σκέψη για δίδακτρα-Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.

  • Καμία σκέψη για αύξηση της θητείας

  • Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.


Διεκδικούμε:

  • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.

  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς οριζόντιους και κάθετους διαχωρισμούς.

  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.

  • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. . Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μείωση του εργάσιμου χρόνου. Κανένας άνεργος- απαγόρευση των απολύσεων – μόνιμη και σταθερή εργασία.

  • Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.

  • Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες


Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη της σχολής μέχρι την Τρίτη 13/9 και νέα γενική συνέλευση την ίδια μέρα στις 13:00

  • Συντονιστική επιτροπή υλοποίησης πλαισίου αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση

  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ. Πανελλαδική εμφάνιση του φοιτητικού κινήματος μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό.

  • Πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη 8/9 στις 18:00 από το Παράρτημα. Διεξαγωγή συντονιστικού Γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων μετά το τέλος της πορείας στο Παράρτημα.

  • Ανασυγκρότηση, βελτίωση και διεύρυνση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων πάνω στις Γενικές Συνελεύσεις. Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές Κατάληψης να συζητήσουν για τη δημοκρατική ανασύγκροτηση του Οργάνου.

  • Καλούμε σε διοργάνωση εξώστρεφων δράσεων ενημέρωσης και στη δημιουργία κέντρων αγώνα του Φοιτητικού Κινήματος

  • Συμμετοχή και στήριξη στις πλατείες

  • Κοινές συνελεύσεις και διαδικασίες με όλα τα πληττώμμενα κομμάτια του Πανεπιστημίου