25 Φεβρουαρίου 2013

ΔΑΠ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πιστή στις αρχές και τα ιδανικά της έσπευσε μια μέρα πριν την ανακοίνωση του υπουργείου για το σχέδιο Αθηνά (όπως δηλώνει περήφανα και η ίδια) να δώσει στη δημοσιότητα 5 προτάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Προτάσεις που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος βοηθούν τις προσπάθειες του υπουργείου και της τρικομματικής κυβέρνησης να τσακίσουν κάθε ίχνος δημοσίας και δωρεάν παιδείας. Προτάσεις που αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά περίτρανα το ρολό της ΔΑΠ στις σχόλες, ως πίστη κυβερνητική παράταξη, εγγυήτρια της «ομαλότητας» και πραγματικός προπαγανδιστής και υλοποιητής της επαίσχυντης πολιτικής που ακολουθούν υπουργείο παιδείας-κυβέρνηση-τρόικα. Μετά τη χυδαία στάση που κράτησε απέναντι στην καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και τις ανακοινώσεις περί «βίλλα ανομίας» , έρχεται πάλι να πρωτοστατήσει φωνάζοντας πλέον ξεκάθαρα υπέρ του ξεπουλήματος των σπουδών και των ζωών μας. Ονειρεύεται πανεπιστήμια και ΤΕΙ εναρμονισμένα πλήρως στα σχεδία των επιχειρήσεων, με φοιτητές «δούλους» στις απαιτήσεις τους. Στη θέση 2, οι φωστήρες της ΔΑΠ παραπονιούνται για την ελλιπή σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και την αποτυχία των Συμβουλίων Διοίκησης σε αυτό τον τομέα. Την ώρα που η Nestle διοικεί τη Γεωπονική και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών το ΠΑΠΕΙ, η ΔΑΠ απαιτεί και άλλους ανθρώπους των επιχειρήσεων στις διοικήσεις. Την ίδια στιγμή δεν βγάζουν λέξη για το πανεπιστήμιο-έκτρωμα που πάνε να φτιάξουν, συγχωνεύοντας ΠΑΠΕΙ-Πάντειο-Γεωπονική-Χαροκόπειο-ΑΣΟΕΕ! Σαράντα χιλιάδες φοιτητές, εκατοντάδες καθηγητές και εργαζόμενοι θα διοικούνται από μια χούφτα μανατζαραίους και η ΔΑΠ ανησυχεί για το αν θα μπουν αρκετά οι επιχειρήσεις στις σχολές! 
Στη θέση 3 μας ενημερώνουν για την ανάγκη σύνδεσης της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση. Αξιολόγηση με κριτήριο την παραπάνω θέση, δηλαδή το πόσο καλά το πανεπιστήμιο προσαρμόζεται στις επιχειρήσεις και αγνοεί τις ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων. Έτσι θα έρθουν να περικόψουν και άλλο τη χρηματοδότηση για να μας βγάλουν να ζητιανεύουμε χρήματα για να μείνει ανοιχτή η σχολή μας άλλη μια εβδομάδα. Πρόκειται για σχέδιο που διαλύει πλήρως τα προγράμματα σπουδών αφού εξαρτά την επιβίωση τους από το κατά πόσο μια επιχείρηση σκοπεύει να επενδύσει σε αυτό. Η γνώση και η έρευνα θα υπάρχουν μόνο στο βαθμό που μπορούν να είναι κερδοφόρες!
Το αυταρχικό παραλήρημα της κυβέρνησης δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το πλούσιο ρεπερτόριο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στη θέση 4 μας ενημερώνει ότι, μιας και καταργήθηκε το άσυλο, μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες φύλαξης των σχολών, υπό την εποπτεία της Αστυνομίας! Σχόλες κυριολεκτικά αστυνομοκρατούμενες, με σκοπό να φιμώνεται κάθε φωνή αντίστασης και εναντίωσης στη σημερινή λεηλασία. Αφού καταστρέφουν τα πανεπιστήμια και το μέλλον μας, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα σηκώνει κεφάλι! Μετά τις καταλήψεις σε κτήρια και τις απεργίες, έρχεται η σειρά των φοιτητών αφού αυτή η κυβέρνηση μόνο με την τρομοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την εφαρμογή της πολιτικής της. Σύντομα όμως θα καταλάβουν ότι ούτε αυτό αρκεί. 
Η θέση 5 της ΔΑΠ είναι κλασική και αγαπημένη. Αναθεώρηση του άρθρου 16 και νόμιμη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αφού το 2007 τα σχέδια τους πήγαν άκλαυτα, ελπίζουν ότι η τωρινή στιβαρή κυβέρνηση θα τα καταφέρει εκεί που οι άλλοι έφαγαν το κεφάλι τους. Δεν τα έχουν υπολογίσει καλά βέβαια. Δεν ήταν η έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης Καραμανλή (που είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) αυτή που απέτρεψε την αναθεώρηση. Ήταν οι μεγάλοι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι απεργίες καθηγητών και εργαζομένων που σταμάτησαν την αναθεώρηση τότε. Εκτοτε, υπουργεία και κυβερνήσεις, ακολουθώντας οδηγίες της Ε.Ε., εισήγαγαν τη αναγνώριση σε ΚΕΣ/ΚΕΚ κλπ από την πίσω πόρτα με κριτήριο την «ισότητα προς τα κάτω» των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών. 
Η ΔΑΠ, μαζί με την αδελφή της δύναμη, την ΠΑΣΠ, διάλεξαν στρατόπεδο. Είναι με αυτούς που εξαθλιώνουν και τρομοκρατούν την κοινωνική πλειοψηφία. Είναι μαζί με την κυβέρνηση, τη Χρυσή Αυγή που πανηγυρίζει με την καταστολή, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλους αυτούς που επιβάλλουν μνημόνια, περικοπές και χαράτσια στους εργαζόμενους για να προσφέρουν ελαφρύνσεις και απαλλαγές στους λίγους, στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Το φοιτητικό κίνημα θα τους πετάξει στο περιθώριο γιατί έχει συμμάχους του τον άλλο πόλο. Αυτούς που πλήττονται, αυτούς που «ζυμώνουν και δεν έχουν ψωμί»», αυτούς που κόπιασαν για δεκαετίες και σήμερα βλέπουν τις ζωές τους να θυσιάζονται για ένα χρέος και μια κρίση που δεν δημιούργησαν. Υπάρχει άλλος δρόμος! Είναι αυτός που θα ανοίξει από μαζικούς, ανατρεπτικούς αγώνες! Είναι αυτός που θα βαδίσουμε για να σας ανατρέψουμε και να ζήσουμε