9 Δεκεμβρίου 2011

OΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ

Από τις 24 Αυγούστου που οι «συνήθεις ύποπτοι» για την ψήφιση αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ψήφισαν το νομοσχέδιο έκτρωμα για την εκπαίδευση κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας καλείται να διαλέξει μεριά. Αν θα αγωνιστεί για την ανατροπή του νόμου που έρχεται να διαλύσει κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, να κάνει το πανεπιστήμιο πιο άνισο και αντιδημοκρατικό από ποτέ, να το εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου και να υποθηκεύσει το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς ή αν θα παίξει το ρόλο του πρόθυμου υποστηρικτή της Διαμαντοπούλου και της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά.
Κάποιοι φαίνεται να έχουν κάνει την επιλογή τους…


Όταν ο Παναγιωτάκης έκανε τον «εντολοδόχο του Υπουργείου» επάγγελμα!

Η στάση των πρυτανικών αρχών όλο το τελευταίο διάστημα αποδεικνύει ότι παίζουν με μεγάλη επιτυχία το ρόλο της εντεταλμένης υπηρεσίας του Υπουργείου στο πανεπιστήμιο. Με ιδιαίτερη προθυμία έρχονται να σιγοντάρουν την πολιτική της σύγχρονης χούντας κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ που διαλύει το παρόν και το μέλλον μας και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε ένα σύγχρονο κάτεργο παραγωγής εργαζομένων κομμένων και ραμμένων στις ανάγκες του κεφαλαίου, παράδοσης του στις ανάγκες των επιχειρήσεων και κυριαρχίας μαύρων και ελαστικών σχέσεων εργασίας στο εσωτερικό του.

Και λίγα από τα δεδουλευμένα τους…

  • Η ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών την περσινή χρονιά με επιβολή πειθαρχικών ποινών. 
  • Οι τοποθετήσεις του πρύτανη κατά τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος του Σεπτέμβρη, όπου γύρναγε σαν την άδικη κατάρα στις φοιτητικές συνελεύσεις με στόχο να τρομοκρατήσει τους φοιτητές με χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα. (…Σας θυμίζει τη Διαμαντοπούλου στα διάφορα κανάλια;)
  • Η επιμονή η σύγκλητος να διεξάγεται «κεκλεισμένων των θυρών» και να απαγορεύεται η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων.
  • Η σιωπή της Συγκλήτου που δίνει το πράσινο φως για υποχρηματοδότηση και υπολειτουργία σχολών, για περικοπές προσωπικού και ελαστικές σχέσεις εργασίας, για περικοπές παροχών στους φοιτητές όπως είναι η σίτιση και η στέγαση (…περικοπή του δικαιώματος να σπουδάζουμε δωρεάν!)
  • Η αποφυγή του πρύτανη να συζητηθεί στη σύγκλητο η αντίθεση του Πανεπιστημίου της Πάτρας στο νόμο πλαίσιο (τη στιγμή που άλλες σύγκλητοι εδώ και καιρό έχουν πάρει καταδικαστική απόφαση) και το ζήτημα της εξεταστικής των προπτυχιακών φοιτητών (τη στιγμή που πανελλαδικά έχει οριστεί ήδη για το φλεβάρη στα περισσότερα ιδρύματα), κάτι που θεωρεί ότι του δίνει το ελεύθρο να γυρίζει από κανάλι σε κανάλι και να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος πέρασε και κάπως πρέπει να εφαρμοστεί!

Για εμάς οι πρόθυμοι υποστηρικτές της κυβέρνησης και συνολικά της αντιλαϊκης πολιτικής που διαλύει την δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν έχουν θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα!
Τελικά στη σύγκλητο της Πέμπτης έπειτα από πιέσεις, με τις αποφάσεις και τις μαζικές παραστάσεις των φοιτητικών συλλόγων, θα συζητηθούν η εναντίωση στο νόμο-πλαίσιο και το ζήτημα της εξεταστικής. Να συνεχίσουμε να βαδίζουμε το δρόμο που έχει εμποδίσει στην πράξη τα πρώτα βήματα της εφαρμογής του νομοσχεδίου(π.χ. Συμβούλια Διοίκησης), και κατάφερε και το αυτονόητο: να δωθεί κανονικά η εξεταστική των επί πτυχίω φοιτητών. Να είμαστε όλοι στη σύγκλητο και να πιέσουμε με τη μαζική και δυναμική παρουσία των φοιτητικών συλλόγων:

• Να παρθεί καταδικαστική απόφαση και δέσμευση καμίας εφαρμογής απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου. 
• Να διασφαλιστεί η λειτουργία της εστίας του Πανεπιστημίου, η οποία μετά την κατάργηση του ΕΙΝ περνάει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη στιγμή που πολλά δηλώνουν αδυναμία να αναλάβουν το κόστος λειτουργίας των εστιών λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης. Ειδικά σε μία περίοδο όπου οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να σπουδάσουν τα παιδιά τους, δε θα επιτρέψουμε να κλείσει ούτε μία εστία, να μείνει ούτε ένας φοιτητής χωρίς δωρεάν στέγη!
• Καμία ανοχή στους ασφυκτικούς όρους λειτουργίας του πανεπιστημίου που επιβάλλει η μνημονιακή πολιτική που το στραγγαλίζει και το σπρώχνει να αναζητήσει πόρους από ιδιώτες επιχειρήσεις κτλ όπως προβλέπει άλλωστε και ο νέος νόμος πλαίσιο. Κανένας εργαζόμενος να μην βγεί στην εφεδρεία καμία απόλυση καμία ελαστική σχέση εργασίας!Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία ώστε να λειτουργεί στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας!
• Η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου να δοθεί κανονικά το Φλεβάρη και με τους καλύτερους όρους για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Να δώσουμε ξεκάθαρο στίγμα πως οποιοσδήποτε μιλάει για χαμένες εξεταστικής ποινικοποιεί το θεμελιώδες δικαίωμα των φοιτητών να αγωνίζονται, στοχοποιεί το φοιτητικό κίνημα το οποίο καλείται να δώσει τη μάχη της γενιάς μας για μια εκπαίδευση, ένα εργασιακό μέλλον, μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας!

Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι ο δρόμος του συλλογικού ανυποχώρητου αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής καλούμε όλα τα πληττόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης ενάντια στον εκτρωματικό νόμο πλαίσιο, όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του νέου σύγχρονου σφαγείου συγκυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου θα ανατραπεί! Αντιμέτωποι με τη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής και την προσπάθεια διαγραφής μας συνολικά ως γενιά απαντάμε με μαζικούς-ανυποχώρητους αγώνες.