30 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 30/08

Πρόταση για απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Τα πάνω κάτω έρχεται να φέρει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε την Τετάρτη 24.08 στη Βουλή. Μετά από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι και μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα της καταστροφικής για τα συμφέροντα των εργαζομενών και ολόκληρης της κοινωνίας πολιτικής της, η κυβέρνηση του Μνημονίου προχωρά άρον άρον στην μεγαλύτερη επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Πίσω της σύρθηκε όλος ο συρφετός των Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ.-ΔΗ.ΣΥ. και χέρι-χέρι οι βασικοί εκφραστές του αστικού μπλοκ εξουσίας συμπράτουν για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια για την ψήφιση του πιο αντιδραστικού νόμου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ακόμα και τις συνταγματικές παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν με βάση τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής. Η σαρωτική συνέναιση λειτουργεί σαν τροχιοδεικτική βολή για σενάρια κοινοβουλευτικής χούντας που δουλεύονται στο παρασκήνιο, σημείο-σταθμός στη μετάλλαξη του πολιτικού σκηνικού προκειμένου να επιβληθεί ο νέος ολοκληρωτισμός στο φόντο της Ελλάδας της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου.

Ο νέος νόμος πλαίσιο αποτελεί μια χρονική συμπύκνωση των αποπειρών των τελευταίων 30 χρόνων για μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και ποιοτική εμβάθυνση των χαρακτηριστικών του πανεπιστημίου που χρειάζεται το κεφάλαιο ειδικά στην προσπάθεια του να ορθοποδήσει μέσα στη βαθειά και δομική κρίση του . Το νέο πανεπιστήμιο του Μνημονίου δεν θα είναι ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν αλλά ούτε και πανεπιστήμιο.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ:


Η κατακόρυφη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία επιβίωσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ενώ παράλληλα, περικόπτονται κοινωνικές παροχές όπως της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης. Σε ασφυκτικές συνθήκες οικονομικού εκβιασμού τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να αναζητήσουν τους πόρους από μόνα τους είτε βάζοντας δίδακτρα (κάτι που με το νέο νόμο θεσμοθετείται πια επίσημα για τα μεταπτυχιακά) είτε αναζητώντας χορηγούς. Οι χορηγίες, που προφανώς θα αφορούν στην ιδιωτική σφαίρα, συνεπάγονται προνόμια και λόγο για τους ιδιώτες μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και την επιστράτευση των υποδομών και των φοιτητών ώστε να λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς, καθιστώντας την έρευνα πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω έρχονται σαρωτικές αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η διοίκηση του ιδρύματος να συγκροτείται κυρίως από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, με τους φοιτητές και την πλειοψηφία των καθηγητών να είναι θεατές. Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, καταργείται απροκάλυπτα το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και τη θέση των παλιών οργάνων διοίκησης (Σύγκλητο, Κοσμητεία, Συνελέυσεις Τμημάτων) παίρνει ένα πανίσχυρο Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα 8 είναι εσωτερικά μέλη του ιδρύματος και τα 7 εξωτερικά. Το Συμβούλιο αυτό δεσμεύεται να ισοπεδώσει και τα τελευταία δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει εντός του πανεπιστημίου και να το περικυκλώσει-στραγγαλίσει στον ασφυκτικό κλοιό των νόμων της αγοράς. Ενδεικτικό είναι ότι έχει τον πρώτο λόγο σε όλα τα ζητήματα εντός του πανεπιστημίου: είναι αυτό που εκλέγει κοσμήτορες και πρυτάνεις, εποπτεύει προκειμένου να τηρείται ο εσωτερικός κανονισμός των ιδρυμάτων και αποφασίζει για τον ορισμό διδάκτρων σε μια σειρά από σχολές!

Κάτι που δείχνει πως η μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου φαίνεται ξεκάθαρα από την κατάργηση του πτυχίου και την αντικατάστασή του από τίτλους μονοετών, διετών και τριετών σπουδών που αντιστοιχούν σε «πιστωτικές μονάδες», δηλαδή ασύνδετα μαθήματα ή ακόμα και καταρτίσεις. Στόχος ένας ατομικός φάκελος προσώντων αντί αυτού ώστε να μην υπάρχουν συλλογικά δικαιώματα (σύμβαση εργασίας). Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν στοχευμένα στρατιές νέων εργαζομένων χωρίς να είναι σε θέση να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματα τους απέναντι στον εργοδότη, αφού δεν θα υπάρχει το ενιαίο πτυχίο που τους κατοχυρώνει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Θα διαπραγματεύονται ατομικά τους όρους με τους οποίους θα δουλεύουν, μάλιστα στη ζοφερή πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της Ελλάδας του μνημονίου της Τρόικας και του ΔΝΤ.

Η παραπάνω πολιτική αποστεώνει και την παρεχόμενη μόρφωση εγκλωβίζοντάς την σε ένα κυνήγι πιστωτικών μονάδων μέχρι να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός. Και τότε το πτυχίο δεν θα ανταποκρίνεται σε μια ολόπλευρη θεώρηση του γνωστικού αντικειμένου αλλά στην τυπική κατάρτιση και την απόκτηση δεξιοτήτων, αυτών μάλιστα που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό τορπιλίζονται και τα ίδια τα μορφωτικά δικαιώματα.

Παράλληλα, νομιμοποιείται η ιδιωτική εκπαίδευση με τίτλους πλήρως εξειδικευμένους και εναρμονισμένους με τις ανάγκες τις αγοράς καθώς δίνεται δικαίωμα πρόσβασης στα πανεπιστήμια μέσω ΙΕΚ και κολεγίων, κάνοντας έτσι πελάτες τους όσους αποκλείουν οι εξετάσεις αλλά και προωθώντας την «ευελιξία» και την «κινητικότητα» ανάμεσα στις βαθμίδες εκπαίδευσης όπως ορίζει το Εθνικό πλαίσιο Προσόντων κατά τις επιταγές της ΕΕ και της Μπολόνια.

Οι ρυθμοί δουλειάς εντατικοποιούνται ακόμα περισσότερο, τα ίδια τα γνωστικά αντικείμενα αποσαθρώνονται μέσα από σημαντικές τομές που επιχειρούνται μέσα από τα προγράμματα σπουδών. Επίσης, οι καθηγητές, περνάνε πλέον σε καθεστώς συμβασιούχου, και οι φοιτητές, απειλούνται με διαγραφές και πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν είναι συνεπείς στις απαιτήσεις των μάνατζερ, αφού πλεόν καταργείται κάθε δημόσιος χαρακτήρας.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών στο πανεπιστήμιο, άλλωστε Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Δε χωράει η δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων ούτε φυσικά και το άσυλο. Ο φόβος για επερχόμενες συγκρούσεις, ανάπτυξη κινημάτων και εξεγέρσεις από μεριάς της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας, οδήγησε στην απόλυτη συμφωνία των κομμάτων εξουσίας για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προς δόξαν της καταστολής που ανεμπόδιστα πλέον θα διαβαίνει τις πύλες των πανεπιστημίων (όπως επιτυχημένα έκανε στο Πολυτεχνείο η χούντα το 1973). Να το, λοιπόν, επιτέλους, το πολυσυζητημένο τέλος της μεταπολίτευσης!

Το αντιδημοκρατικό παραλήρημα του νόμου – πλαίσιο κορυφώνεται με την κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων, με τη δικαιολογία της εξυγίανσης των πανεπιστημίων από τις παρατάξεις που παγιώνουν τη διαφθορά εντός τους. Αυτό οδηγεί στην παρανομία την πολιτική και κομματική ένταξη και είναι απλά ένα προκάλυμμα για την διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού των γενικών συνελεύσεων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Ξεχνάνε μάλλον ότι πάντα τα τελευταία χρόνια, οι νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ φρόντιζαν για τα αλισβερήσια με της κυβέρνηση και τους πρυτάνεις! Όσοι δημιούργησαν δηλαδή τη σήψη και τη διαπλοκή στα πανεπιστήμια προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα τη διορθώσουν!

Αυτός ο νόμος πρέπει να ανατραπεί!

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ

ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Κόντρα στην κυβέρνηση που θέλει να υποτάξει τα πανεπιστήμια στην προσπάθεια του κεφαλαίου να βγει από την κρίση σε βάρος της κοινωνίας. Στο χρεοκοπημένο μοντέλο της αγοράς χαρίζονται οι υποδομές, το περιεχόμενο και οι απόφοιτοι. Αντίθετα αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι γνώση και έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πτυχιούχοι και ερευνητές με κοινωνική συνείδηση, αλληλεγγύη, ελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα.

Η επίθεση αυτή είναι κομμάτι μιας συνολικότερης εφόδου στη δημόσια παιδεία. Είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής με τις συγχωνεύσεις σχολείων, την υποχρηματοδότηση που σημαίνει ότι οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για θέρμανση, μετακίνηση μαθητών, αναλώσιμα, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι η πολιτική που διαμορφώνει πανεπιστήμιο και το σχολείο της αγοράς που θέλει τη νεολαία ως μελλοντικούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, έρμαιο της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

Τέλος αυτή η επίθεση είναι κομμάτι της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ, των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των ανθρώπων. Της πολιτικής που μπροστά στην κρίση που αυτή δημιούργησε, τώρα θέλει να θυσιάσει τα πάντα για τη σωτηρία της συντεχνίας των τραπεζών και των μεγαλοεργοδοτών.

Στο καλοκαιρινό πραξικόπημα της κυβέρνησης απαντάμε ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ


Το φοιτητικό κίνημα έχει την εμπειρία των αγώνων που νικηφόρα έριξαν τον ψηφισμένο νόμο 815. Το κίνημα παιδείας έχει την εμπειρία των πρόσφατων νικηφόρων αγώνων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενάντια στην ψήφιση του νόμου Γιαννάκου και την ουσιαστική ακύρωση του. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ανατροπής του νόμου είναι ο κοινός αγώνας φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, με απεργίες, με την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος, με τη συμπόρευσή του με το κίνημα παιδείας και τη σύνδεση του γενικότερα με τον αγώνα του κόσμου της εργασίας.Το κίνημα παιδείας έχει στο πλάι του όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, θύματα της βάρβαρης πολιτικής, τη νεολαία των 500 ευρώ, της ανεργίας και της περιπλάνησης, των μαθητών του νέου σχολείου των ταξικών φραγμών της Διαμαντοπούλου, των εργαζομένων της ελαστικής απασχόλησης, των ατομικών συμβάσεων, της ανασφάλειας και των εκβιασμών και να είναι εκείνη η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο της κοινωνικής αντίστασης, συμπαρασύρροντας μαζί της όλους εκείνους που τη χρονιά που πέρασε έστειλαν ηχυρό μήνυμα ανυπακοής μέσα από απεργίες, καταλήψεις αλλά και μέσα από τις κατηλλημένες πλατείες της χώρας.

Στόχος είναι όλα αυτά τα κοινωνικά κομμάτια να συναντηθούν στο δρόμο, να προχωρήσουν με κοινό βηματισμό και ουσιαστικό συντονισμό με απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις και να εναντιωθούν τόσο στο νόμο όσο και στη βαρβαρη πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-κεφαλαίου που ισοπεδώνει το μέλλον μας.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

    • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.

    • Ανατροπή του Μνημονίου και της κυβέρνησης. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις και τα σύμφωνα ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία.

    • Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του συντάγματος.Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

    • Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

    • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

    • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης

    • Καμία ανταποδοτική-επιχειρηματική λειτουργία στην Εκπαίδευση

    • Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες- Καμία σκέψη για δίδακτρα στις σπουδές μας.

    • Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.


Διεκδικούμε:

  1. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς οριζόντιους και κάθετους διαχωρισμούς

  2. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.

  3. Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.

  4. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

  5. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.


Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη της σχολής από την Τρίτη 30/8 έως και την Τρίτη 6/9

  • Πορεία την Πέμπτη 1/9

  • Αλληλεγγύη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του λαού στην πλατεία Γεωργίου στις 3 Σεπτέμβρη.

  • Νέα Γενική Συνεύλευση την Τρίτη 6/9.

  • Συντονισμός του Φοιτητικού Συλλόγου, με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους, Συλλόγους μελών ΔΕΠ και συλλόγους κάθε κατηγορίας εργαζόμενων (διοικητικοί υπάλληλοι, διδακτορικοί φοιτητές, ΕΕΔΙΠ κλπ) εντός των ΑΕΙ-ΤΕΙ, με στόχο τον από κοινού συντονισμό και αγωνιστική κλιμάκωση, για την ανατροπή του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου . Κατεύθυνση συντονισμού με όλες τις πληττόμενες μερίδες της κοινωνίας.

  • Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής με στόχο την υλοποίηση της απόφασης της Γ.Σ. και τον συντονισμό των δράσεων

  • Άμεσο κάλεσμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πάτρας για απόφαση μετάθεσης της εξεταστικής



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β' ΓΥΡΟΥ:

ΑΝ.Α.ΚΙΝΗΣΗ Ε.Α.Α.Κ.: 125

Ανοιχτή Σχολή: 46

Λευκά: 9